Angličtina s dětmi






Videa, knížky a hry, které se nám osvědčily.





Videa

Sledujeme anglická videa pro děti. Vybírám hlavně taková, která mají angličtinu dostatečně srozumitelnou, aby si z ní děti něco odnesly i bez mého překládání. Nesledujeme je přímo na internetu, ale stáhla jsem je do počítače - děti si tak vybírají z několika položek ve složce, ne z nekonečnosti Youtube.

Nejvíce se nám osvědčil youtube kanál učitele jménem Matt, zejména série písniček "What do you see?" ( - "I see an elephant"). Chytlavý nápěv zapojuje slovíčka rovnou do vět, což je velká výhoda oproti videům, která je jen vyjmenovávají. Děti samy přišly s hrou "What do you see": zpíváme věty a ukazujeme si kartičky z pexesa, obrázky z knížek, nebo jednoduše cokoli kolem nás.
Dále jsme si oblíbili Dobble, hrajeme je česky i anglicky.


Podobná videa, ale vždy s jiným nápěvem, jsou What are you doing (slovesa), Who do you see (zaměstnání), What are you wearing (oblečení) a další. Na kanálu najdete i počítání, měsíce, barvy...



Druhý nejsledovanější kanál u nás je WowEnglishTV. Zde je angličtina o něco náročnější, ale i mají i několik videí s jednodušší úrovní, třeba Where is the ball.



Do naší sbírky patří ještě písničky If you're happyIt's a rainbow.

Knížky

Máme několik anglických knížek pro děti. Na youtube je najdete načtené, a můžete si je tak prohlédnout a rozhodnout se, jestli je chcete koupit. Nebo je můžete pouštět jako videa.
Angličtina v nich je pokročilejší, ale zase se jimi častěji zabýváme, protože nás hodně baví a protože jsou hezké na pohled. Některé části tak umíme zpaměti, více řešíme, co které slovo znamená, hrajeme je jako divadlo apod.

Skvělé je autorské čtení knížky We’re going on a bear hunt:



Máme moc rádi The Gruffalo, nejznámější knížku tvůrčí dvojice Julia Donaldson a Axel Scheffler. Vtipná bajka s nečekanými zvraty!


I pokračování Gruffalo's child je povedené,


stejně jako další příběh Room on the broom,





Podle prvních tří knížek byly vytvořeny krátké animované filmy, všechny stojí za to! Film The Snail and the Whale má mít premiéru před Vánoci 2019.

Osvědčila se nám také populární The very hungry caterpillar a děti si oblíbily film. Od jejího autora máme i další knihy, třeba The mixed up chameleon.




Co rozhodně chci pořídit ještě letos, je knížka A day in the life of Marlon Bundo. Animovaná ukázka:



A možná i All the world.




Dále se snažím zapojovat angličtinu do běžného života. Díváme se spolu na youtube návody, nedávno jsme hledali, jak nejlépe vyrobit toulec na šípy. Děti vidí, že v angličtině je jich víc, a že jsou často kvalitněji zpracované. Občas se mnou sledují videa od Lucy, která se zabývá rodičovstvím, domácím vzděláváním, nebo udržitelnou spotřebou. Někdy spolu mluvíme anglicky my dospělí, třeba když řešíme dárky pro děti. To je pro ně velká motivace porozumět! Tu a tam zkoušíme mluvit anglicky přímo s dětmi, zatím v jednoduchých větách. A čas od času máme cizojazyčnou návštěvu.

Jaké jsou vaše tipy?

Odkazy nejsou nikým sponzorované.

Komentáře